nlen

Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN)

Er verandert veel in het toezichtdomein. We leven in een maatschappij waar nieuwe technologieën ons de mogelijkheid geven om op andere manieren inspecties uit te voeren, waar transparantie een vereiste is, en waar de media er als eerste bij wanneer er mogelijk sprake is van gebreken in het toezicht. Dit roept vragen op over de manier waarop wij het toezicht in Nederland regelen en welke invloed dit heeft op het vak van toezichthouder. Hoe ga je om met de constante aanwezigheid van de media? Wat betekent transparantie voor toezicht organisaties? Hoe zorg je ervoor dat burgers vertrouwen hebben in het toezicht?

Deze vragen en meer behandelen we in het leeratelier Toezicht en Naleving. Een opleiding die aan de hand van wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en interactieve colleges een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van professionals werkzaam in het toezicht. Het toezichtdomein is constant in beweging en wordt voor grote, nieuwe uitdagingen gesteld. Dit vereist dan ook voortdurend onderhoud, reflectie en ontwikkeling. Het Leeratelier Toezicht en Naleving biedt een plek voor die ontwikkeling, waar individuele deelnemers, maar ook hun organisaties en het professionele veld van kunnen profiteren.

In september 2019 zal de 16de editie van het Leeratelier Toezicht en Naleving starten. Het leeratelier Toezicht en Naleving brengt sinds 2003 professionals, die veelal op strategisch niveau werken aan toezichtvraagstukken of die zich als zodanig willen ontwikkelen, de concrete kernvaardigheden voor de ontwikkeling van het toezicht bij. Het leeratelier is zo opgezet dat zij de deelnemers een actieve leeromgeving biedt.  De cursusdagen worden vormgegeven door verschillende hoogleraren, onder andere prof. dr. Judith van Erp, prof. dr. Frans Leeuw en prof. dr. Inge de Wolf. Daarnaast werken we in groepen aan een eindopdracht over een actueel toezichtsvraagstuk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Poldermans (poldermans@nsob.nl/070 3024918). U kunt zich digitaal aanmelden via onze website of via de post met een inschrijfformulier.

Het Leeratelier Toezicht en Naleving gaf mij een breder perspectief op de wereld van toezicht. Je leert collega’s kennen van andere toezichthoudende instanties, dat is boeiend omdat je verschillen en overeenkomsten in het toezicht leert kennen. Het programma heeft een heldere structuur maar geeft tegelijkertijd veel variatie. Dit wordt versterkt door een diversiteit aan gerenommeerde docenten, die ieder vanuit hun discipline informatie aanreiken die bijdragen aan het ‘vak’ van toezichthouder. Het inzetten op bereiken van maatschappelijke waarde is belangrijk voor mijn werk bij de inspectie, het volgen van de leergang heeft me daar veel handvatten voor aangereikt.

mr.drs. Erwin Pietersma | Afdeling Geestelijke Gezondheidszorg, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd | alumnus
brochure aanvragenAanmelden

Details

Voor wieProfessionals in de toezichtpraktijk
Duur9 maanden
Studiebelastinggemiddeld 8 uur per week
Startdatum19 september 2019
Inschrijfdeadline22 augustus 2019
Deelnamekosten7.600,-- BTW vrij
Decaan

prof. dr. Thomas T. Schillemans

Opleidingsmanager

Henk den Uijl MA
uijl(at)nsob.nl
070 – 3024938

projectmanager

Sandra Poldermans
poldermans(at)nsob.nl
070 – 3024918

deel
  • Directeur Stadsontwikkeling, gemeente
  • Senior Inspecteur, Inspectie van het Onderwijs
  • Coördinator Interbestuurlijk Toezicht, provincie
  • Senior adviseur, Agentschap Telecom
  • Senior inspecteur, Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit