nlen

Leeratelier Toezicht en Naleving (LTN)

Er verandert veel in het toezichtdomein. We leven in een maatschappij waar nieuwe technologieën ons de mogelijkheid geven om op andere manieren inspecties uit te voeren, waar transparantie een vereiste is, en waar de media er als eerste bij wanneer er mogelijk sprake is van gebreken in het toezicht. Dit roept vragen op over de manier waarop wij het toezicht in Nederland regelen en welke invloed dit heeft op het vak van toezichthouder. Hoe ga je om met de constante aanwezigheid van de media? Wat betekent transparantie voor toezicht organisaties? Hoe zorg je ervoor dat burgers vertrouwen hebben in het toezicht?

Deze vragen en meer behandelen we in het leeratelier Toezicht en Naleving. Een opleiding die aan de hand van wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en interactieve colleges een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van professionals werkzaam in het toezicht. Het toezichtdomein is constant in beweging en wordt voor grote, nieuwe uitdagingen gesteld. Dit vereist dan ook voortdurend onderhoud, reflectie en ontwikkeling. Het Leeratelier Toezicht en Naleving biedt een plek voor die ontwikkeling, waar individuele deelnemers, maar ook hun organisaties en het professionele veld van kunnen profiteren.

In september 2020 zal de 17de editie van het Leeratelier Toezicht en Naleving starten. Het leeratelier Toezicht en Naleving brengt sinds 2003 professionals, die veelal op strategisch niveau werken aan toezichtvraagstukken of die zich als zodanig willen ontwikkelen, de concrete kernvaardigheden voor de ontwikkeling van het toezicht bij. Het leeratelier is zo opgezet dat zij de deelnemers een actieve leeromgeving biedt.  De cursusdagen worden vormgegeven door verschillende hoogleraren, onder andere prof. dr. Judith van Erp, prof. dr. Frans Leeuw en prof. dr. Inge de Wolf. Daarnaast werken we in groepen aan een eindopdracht over een actueel toezichtsvraagstuk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Poldermans (poldermans@nsob.nl/070 3024918). Momenteel kunt u op onze website de brochure downloaden die van toepassing is geweest op het leeratelier dat in september 2019 van start is gegaan. In de tweede helft van april 2020 is de nieuwe brochure beschikbaar.

U kunt zich digitaal aanmelden via onze website of via de post met een inschrijfformulier.

Het Leeratelier Toezicht en Naleving geeft een actueel overzicht van de kennis, dilemma’s en uitdagingen in het hedendaagse toezicht. Naast de theoretische onderbouwing is er ook veel ruimte voor het gesprek over de praktijk. Ook werk je in een groepje aan een onderzoek, dat was best pittig, maar ook erg leerzaam omdat je het geleerde toepast op een actueel vraagstuk. Door de variatie in deelnemers heb ik ook veel geleerd over andere toezichthouders en is mijn blikveld verruimd. Het heeft me de mogelijkheid gegeven om met een herijkte frisse blik naar mijn werk te kijken. Kortom, een aanrader, ook als je al wat langer in het toezichtveld werkt.

dr. ir. J. Eland-Gerritsen | Coördinerend/Specialistisch Inspecteur, NVWA
brochure aanvragenAanmelden

Details

Voor wieProfessionals in de toezichtpraktijk
Duur9 maanden
Studiebelastinggemiddeld 8 uur per week
Startdatum17 september 2020
Inschrijfdeadline20 augustus 2020
Deelnamekosten7.700,-- BTW vrij
Decaan

prof. dr. Thomas T. Schillemans

Opleidingsmanager

Henk den Uijl MA
uijl(at)nsob.nl
070 – 3024938

projectmanager

Sandra Poldermans
poldermans(at)nsob.nl
070 – 3024918

deel
  • Directeur Stadsontwikkeling, gemeente
  • Senior Inspecteur, Inspectie van het Onderwijs
  • Coördinator Interbestuurlijk Toezicht, provincie
  • Senior adviseur, Agentschap Telecom
  • Senior inspecteur, Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit